Barbara Frąszczak, Mikołaj Knaflewski, Mirosława Ziombra
The content of nitrate
in herbage of some spice plants
depending on light conditions and temperature
From Department of Vegetable Crops
The August Cieszkowski Agricultural University of Poznań
Abstract. The purpose of this research was to compare the content of nitrate in herbage of five spice plants depending on light condition and temperatures. A much lower nitrate accumulation in fresh yield of all species was observed in the daily light integral of 3.8 mol·m-2 compared with the 2.9 mol·m-2.
Key words:
artificial light, daily light integral, temperature, nitrate, spice plants
Streszczenie
Celem pracy było zbadanie wpływu ilości światła, długości dnia i temperatury na zawartość azotanów w zielu pięciu następujących gatunków roślin przyprawowych: koper ogrodowy (Anethum graveolens L.) odm. ‘Ambrozja’, pietruszka naciowa (Petroselinum crispum Mill. subsp. crispum) odm. ‘Titan’, rokietta siewna (Eruca sativa DC.), szczypior sałatkowy (cebula sałatkowa) (Allium cepa L.) odm. ‘Sprint’, trybula ogrodowa (Anthriscus cerefolium (L.) Hoffm.). Rośliny uprawiano w doniczkach o pojemności 280 cm3, w kamerach wegetacyjnych. Pierwszym czynnikiem doświadczenia była temperatura, drugim dobowa suma światła, a trzecim długość dnia. U wszystkich badanych gatunków zawartość azotanów w świeżym zielu była większa, gdy wartość dobowa strumienia fotonów wynosiła 2,9 mol·m-2, a więc była mniejsza, niż gdy wynosiła 3,8 mol·m-2. Temperatura i długość dnia w znacznie mniejszym stopniu różnicowały zawartość azotanów w zielu badanych gatunków.